luni, 8 aprilie 2013

Buna dimineata, ziua si seara! Stim ca v-a fost dor de noi, dar pentru a nu posta postari simpliste si neinteresante, am trecut la partea practica de munca de teren si va expunem ce am descoperit!

Deschidem seria postarilor cu tema colegei nostre, Diana: ,,Despre PROFESORI...". 
Lectura placuta!



PROFESORUL
 În domeniul educației, un profesor este o persoană care educă și învață pe alte persoane. Un profesor care educă un anumit student poate fi de asemenea descris ca un tutore personal. În multe țări, o persoană care dorește să devină profesor pentru școlile de stat trebuie mai întâi să obțină o calificare profesională sau o acreditare de la o universitate sau colegiu. Profesorii pot utiliza un plan de lecție, pentru a facilita învățarea, oferind un ciclu de studii care se referă la un standard de curriculum.
In primii ani de viata, copiii merg la gradinita unde sunt indrumati si invatati de catre educatoare, care fac cu ei primul pas catre educatie si cultura. Apoi urmeaza ciclul primar( clasele I-IV), unde elevii sunt indrumati de catre invatator. Dupa acest stadiu, urmeaza ciclul gimnazial (clasele V-VIII), unde elevii sunt invatati de cadre didactice specializate pe o anumita materie: matematica, istorie, geografie…etc.
Dupa toate acestea, elevii continua studiile la liceu, unde sunt indrumati ca si in ciclul gimnazial, de cadre didactice specializate pe o anumita materie, dar la un nivel mult mai avansat. Exista licee cu profil real, uman sau vocational. Invatamantul superior se incheie cu facultatea, unde elevii sunt instruiti de profesori universitare specializati intr-un animit domeniu. La profesorii universitari, detaliile ierarhice sunt diferite. Ei dețin funcția universitară de profesor, indicată de prescurtarea „prof. univ.” și obligatoriu titlul de doctor în științe.




Un comentariu:

  1. O incursiune interesantă in parcursul unui elev raportat la diferitele tipuri de „dascăli” cu care intra în contact. Dar, care ar trebui să fie competențele lor? Cum ar trebui să difere un educator de un profesor de gimnaziu și de un „prof. univ”? Sau...ar trebui să difere?

    RăspundețiȘtergere