Pentru a nu deveni monotona lectura voastra, postarea va fi incarcata semnificativ (sau simbolic...) de numeroase citate si imagini specifice temei abordate!
Vizionare placuta!
Educatia cuprinde ansamblul influentelor, actiunilor, activitatilor desfasurate pentru formarea, dezvoltarea, modelarea personalitatii umane, cu scopul integrarii optime in societate.Conceptul de educatie:o activitate organizata institutional conform unor finalitati pedagogice;
un produs al activitatii, determinabil si adaptabil la cerintele societatii;un proces, angajat intre mai multe fiinte umane, aflate in diferite relatii de comunicare si de "modificare reciproca".
Functiile educatiei:functia de selectare si de transmitere a valorilor de la societate la individ;functia de dezvoltare constienta a potentialului biopsihic al omului;functia de pregatire a omului pentru integrarea activa in viata sociala.Educatia formala se realizeaza in cadrul institutiilor specializate (gradinite, scoli, universitati, centre de perfectionare etc.), cu scopul formarii si dezvoltarii personalitatii umane in plan intelectual, moral, estetic, fizic si tehnologic, pe baza unor documente oficiale (planuri de invatamant, programe scolare, manuale scolare, cursuri etc.).
Educatia nonformala reprezinta ansamblul actiunilor instructiv-educative realizate intr-un cadru institutionalizat extrascolar. Include:
- activitati situate in afara clasei (cercuri, intreceri, competitii, concursuri, olimpiade scolare)
- activitati situate in afara scolii (excursii, vizite, tabere, cluburi, universitati populare, vizionari de spectacole, expozitii, cursuri de perfectionare, reciclare-cu programe speciale de educatie permanenta).
Educatia informala cuprinde ansamblul influentelor cu efecte educative pedagogice exercitate in mod spontan si continuu asupra personalitatii umane. Educatia permanenta reprezinta un concept pedagogic fundamental care inglobeaza toate:
- formele educatiei (formala, nonformala, informala);
- dimensiunile educatiei (intelectuala, morala, estetica, fizica, tehnologica etc.)
- stadiile educatiei (copiilor, tinerilor si adultilor).
STOP!!!
Gata cu ariditatea! Atat cu plictiso-scrierea anti-edcuativa!!!!Sa trecem la ceva mai "rafinat"!
,,Educaţia este mişcarea din întuneric spre lumină."(Allan Bloom)
,,Educaţia este cea mai puternică armă pe care voi o puteţi folosi pentru a schimba lumea." (Nelson Mandela)
,,Educaţia este mijlocul prin care părinţii îşi transmit defectele proprii, copiilor lor." (Armand Carrel)
,,Educaţia nu înseamnă cât de mult ai reţinut, şi nici măcar cât de multe cunoşti. Este capacitatea de a diferenţia între ceea ce ştii şi ceea ce nu ştii." (Anatole France)
,,Educaţia este dobândirea artei de a utiliza cunoştinţele." (Alfred North Whitehead )
,,Educaţia este o armă ale cărei efecte depind de cine o ţine în mâini şi spre cine este ţintită." (Stalin)
,,Educaţia este perioada pe parcursul căreia eşti instruit de cineva pe care nu îl cunoşti despre ceva ce nu vrei să ştii." (G.K. Chesterton)
,,Educaţie. Ceea ce dezvăluie celor înţelepţi si maschează de cei proşti lipsa lor de înţelegere." (Ambrose Bierce)
,,Natura ne aseamana. Educatia ne deosebeste." (Confucius)
,,Petrecem primele doisprezece luni din viata copiilor nostri invatandu-i sa mearga si sa vorbeasca, iar urmatoarele doisprezece spunandu-le sa stea jos si sa taca." (Phyllis Diller) ,,Educatia e ca un pom fructifer, daca nu e altoita, face fructe mici si acre." (Robert Frost) ,,Scopul educatiei este acela de a schimba o minte goala cu una deschisa." (Malcolm Forbes) |
Originală abordare a acestei postări!
RăspundețiȘtergerePS Nu uitați de diacritice!